Activitatea 2 - Sondajul de opinie

Activitatea 2 – Realizarea unui studiu privind perceptiile, atitudinile si asteptarile populatiei cu privire la fenomenul de discriminare si metodele de combatere a acestuia

Denumire rezultat: Evaluarea nivelului de constientizare a fenomenului de discriminare (notiuni, legislatie, efecte), identificarea opiniei populatiei cu privire la persoanele cu caracteristici sociale si biologice diferite (grupuri vulnerabile) si a perceptiilor generale privind mijloacele optime de a administra si contracare discriminarea in societatea romaneasca

Valoare prognozata
: Un raport de cercetare care sa documenteze status quo-ul fenomenului discriminarii si amplitudinea acestuia in societatea romaneasca

Valoare realizata: Sondajul de opinie „Perceptii si atitudini ale populatiei Romaniei fata de Strategia nationala de prevenire si combatere a discriminarii”


Scurta prezentare

Prezentul sondaj de opinie a fost realizat in cadrul proiectului predefinit ”Imbunatatirea masurilor anti-discriminare la nivel national prin larga participare a profesionistilor si a societatii civile” derulat de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminari impreuna cu Consiliul Europei in perioada 2014-2016, ca parte a programului „Copii si tineri in situatii de risc si initiative locale si regionale de reducere a inegalitatilor nationale si de promovare a incluziunii sociale” din cadrul Mecanismului Financiar al Zonei Europene Economice 2009 – 2014.

Raportul de cercetare a fost realizat in perioada iulie-august 2015 de catre Centrul pentru Studierea Opiniei si a Pietei (TNS CSOP) pe un esantion format din 1.406 respondenti prin interviu „fata-in-fata”.

Sinteza rezultatelor

  • La nivelul esantionului reprezentativ national investigat, 87% dintre persoanele intervievate au declarat ca au auzit despre fenomenul de discriminare. In ceea ce priveste fenomenul discriminarii in Romania, doi din trei romani considera ca acesta este o problema actuala care se manifesta des in Romania.
  • Perceptia dominanta cu privire la grupurile discriminate in Romania face referire, in primul rand, la persoanele cu HIV/SIDA (65%), dar si la persoanele dependente de droguri (57%) sau persoanele cu dizabilitati psihice sau fizice (55-56%). Peste jumatate dintre respondenti au indicat aceste categorii ca fiind discriminate mult si foarte mult in Romania. Pe palierul urmator sunt mentionate urmatoarele categorii: persoanele de etnie roma (49%), persoanele care au alta orientare sexuala (49%), copiii institutionalizati (48%) si romanii, acolo unde sunt considerati minoritari (48%). In masura mai mica se considera a fi discriminati varstnicii, persoanele fara venituri, femeile si persoanele cu anumite boli cronice. O alta masura a tolerantei fata de anumite grupuri de persoane este reprezentata de acceptarea interactiunilor cu acestea in viata cotidiana. Folosind o scala a distantei sociale adaptata dupa scala lui Bogardus, unde 1 este cea mai apropiata relatie acceptata cu un grup (rude), iar 7 cea mai departata (sa viziteze Romania), se poate observa ca fata de persoanele dependente de droguri exista o toleranta semnificativ mai scazuta decat fata de celelalte grupuri analizate. 39% dintre persoanele intervievate nu le-ar accepta nici ca locuitori ai Romaniei. Pe urmatorul palier se situeaza persoanele cu o alta orientare sexuala, urmate de persoanele cu HIV/SIDA si de persoanele de etnie roma. O toleranta mai ridicata se observa in raport cu somerii, persoanele fara venituri sau persoanele cu alta religie. Peste jumatate dintre respondenti sunt dispusi sa accepte aceste persoane in cercul de prieteni sau in familie. Peste doua treimi dintre respondenti (67-77%) considera ca minoritatile au aceleasi drepturi ca si ceilalti cetateni ai Romaniei. Exista si respondenti care considera ca minoritatea maghiara, dar si persoanele de etnie roma beneficiaza de mai multe drepturi decat majoritatea (17%).
  • Nivelul de educatie redus sau lipsa unei educatii in raport cu discriminarea reprezinta principalul motiv care favorizeaza manifestarea fenomenului de discriminare in Romania. Doi din trei romani sunt de parere ca lipsa educatiei poate duce la comportamente discriminatorii. Lipsa unei informari in raport cu acest subiect constituie de asemenea un motiv pentru care oamenii discrimineaza. Un alt motiv important, mentionat de jumatate dintre cei intervievati, este nepasarea sau indiferenta manifestata de oameni in raport cu semenii lor. Mai mult, lipsa tolerantei in societate (43%) combinat nivelul de coruptie perceput (44%) creeaza un cadru propice manifestarii discriminarii. Grupuri care discrimineaza in functie de frecventa perceputa, politicienii sunt grupul asociat cel mai puternic cu discriminarea. Astfel, 59% dintre persoanele intervievate sunt de parere ca politicienii discrimineaza in Romania. O alta categorie din domeniul public, mai exact, functionarii din institutiile publice, este asociata cu discriminarea in Romania, 46% dintre respondenti indicand aceasta asociere. De remarcat ca aproximativ aceeasi proportie (47%) dintre persoanele chestionate considera ca oamenii obisnuiti sunt cei care discrimineaza in Romania.
  • In opinia respondentilor, este foarte important ca România sa aiba o strategie nationala cu privire la discriminare. Principalii factori implicați în aplicarea unei astfel de strategii sunt Guvernul – prin intermediul ministerelor vizate (89%) si Consiliul National pentru Combaterea Discriminării (89%). Un aport important il au si ONG-urile care dezvolta programe de combatere a discriminarii (82%), dar și diverse agentii nationale sau directii din cadrul ministerelor (pentru egalitatea de sanse, pentru persoane cu handicap, pentru relatii interetnice, pentru romi, etc.).